Offset Tisak

Iako ga digitalni tisak sve više istiskuje svojom jednostavnošću i kvalitetom, offsetni tisak i dalje je najisplativija opcija ako tiskate u velikim nakladama. Offsetni tisak ima razmjerno visoke inicijalne troškove, pa se npr. kod tiska knjiga u pravilu ne isplati ispod barem 500 primjeraka. Najčešće se za offsetnim tiskom poseže kod knjiga, letaka distribuiranih na razini države i goleme naklade kataloga, a u pravilu nije isplativ za tisak jelovnika, čestitki, pozivnica i ostale papirnate galanterije kod malih narudžbi.

Razlog visokim inicijalnim troškovima jest izrada offsetnih ploča pomoću kojih se boja indirektno, putem gumenih valjaka, prenosi na papir. Offsetna ploča se kemijskim putem obrađuje tako da postoje dijelovi koji prihvaćaju i koji odbijaju tintu, a radi se po jedna ploča za svaku od glavnih boja (cijan, magenta, žuta i crna) ako je tisak u koloru. Ploče se u pravilu izrađuju od aluminija.

Kod velikog broja primjeraka to se ipak može isplatiti jer se cijena dijeli na velik broj pojedinačnih komada, a pri tome je i kvaliteta otisnutog materijala zavidno dobra i konzistentna, s mogućnostima dorade offsetnim lakom i sl.

Naglašavamo da je offsetni tisak nešto sporiji i zahtijeva više pripreme, što mu je jedan od glavnih nedostataka. Potrebno je više vremena i za sušenje boja, a kao naručitelj morate biti sigurni da u materijalu nemate grešaka, jer su naknadni ispravci skupi. Tome možemo doskočiti izradom oglednih primjeraka u digitalnom obliku.

S druge strane, ako trebate posebne vrste papira (npr. hrapavi papir), specifične završne slojeve ili dimenzije valja razmotriti offsetni tisak. Offset također nudi i vjerniji prikaz PANTONE boja, ako ih koristite. Ako ste u nedoumici, mi Vam možemo pomoći utvrditi metodu tiska koja je za Vas najpovoljnija, na obostrano zadovoljstvo.