UV Tisak

UV tisak zasigurno predstavlja jednu od najvažnijih tehnologija koja je donedavno predstavljala stvar mašte. Danas je, s druge strane, sve zastupljenija, ponajviše zbog toga što je omogućila tisak na materijale nedostupne konvencionalnim tiskarskim tehnologijama.

Glavna razlika između UV tiska i običnog digitalnog inkjet tiska je u sastavu tinti i načinu fiksiranja boje. Kod klasičnog tiska to se dobiva sušenjem, a UV tisak koristi fotomehanički proces. UV tisak koristi posebne vrste tinti koje se iznimnom brzinom fiksiraju pomoću, pogađate, jakog, intenzivnog i preciznog bljeska UV svjetla. Tinta se brzo suši, čime se povećava preciznost tiska (boja se manje razlijeva po papiru nakon tiska), ali i ubrzava sam proizvodni proces. Samo sušenje tinte traje manje od 0,2 sekunde. Izlaganje Sunčevoj svjetlosti ne utječe negativno na kvalitetu boje, kako bi neki mogli pomisliti, jer se ona trajno stabilizira nakon prvog „bombardiranja“ zrakama.

Činjenica da se tinta ne upija u mjeri u kojoj je to slučaj s običnim tiskom znači da je razlučivost točaka, a samim time i kvaliteta tiska, veća i nadasve konzistentnija. UV tinta omogućuje tisak na raznolikim vrstama materijala – jer tinta ostaje zapečena na gornjem sloju materijala, bez razlijevanja i mrljanja.

Zapravo, primarna prednost UV tiska upravo je tisak na razne materijale, što ostali pisači jednostavno nisu u stanju. Zato možemo vršiti tisak izravno na:

  • drvo
  • staklo
  • metal
  • plastiku
  • pluto
  • keramiku…

To u prijevodu znači da tiskom možete oplemeniti razne vrste predmeta – od stakla, drvenih znakova, platna, plastičnih natpisa, privjesaka, naljepnica, podmetača za čaše, do šalica, metalnih ploča, raznih promotivnih materijala (kemijskih olovaka, upaljača, rokovnika…) i slično. Mogućnosti su vrlo šarolike, kako možete vidjeti na fotografijama ispod!

Dodatno, omogućen je i tisak bijelom bojom, kao i dobivanje reljefnog tiska opetovanim nanošenjem boje, do te mjere da može poslužiti i kao praktičan način za dobivanje Brailleovog pisma.

UV tisak vršimo pomoću modernog UV LED Mimaki flatbed pisača maksimalnih tiskanih dimenzija od 300x420mm (ugrubo, A3 formata), visine do 153mm.

Trajnost UV boje kod tiska izloženog vanjskim utjecajima u pravilu je barem 5 godina, uz napomenu da je UV tisak nešto skuplji od tradicionalnog, no jednostavno izgleda bolje. Danas postoje posebne smjese boja napravljene baš za tisak na određene vrste materijala – bannere, cerade i sl. za dodatnu optimizaciju kako kvalitete, tako i troškova.

No to nisu jedine prednosti UV tiska – ako ste ekološki osviješteni, UV tisak će vam se još više svidjeti. UV tinta ne sadrži razna kemijska otapala koja se suše i isparavaju, pri čemu odaju neugodan miris i ispuštaju štetne kemikalije u atmosferu. UV tinta neusporedivo je ekološki prihvatljivija od ostalih najčešće korištenih oblika tinti.

Ako ste zainteresirani za ovakvu metodu tiska, slobodno nam se obratite za okvirnu procjenu i pomoć oko pripreme za tisak! Kao i kod digitalnog tiska, sama cijena ovisi o vrsti materijala, dimenzijama i količinom.