Priprema dokumenta koji planirate tiskati iznimno je bitan postupak koji drastično utječe na kvalitetu otisnutog materijala. Kvalitetna priprema zapravo je preduvjet kvalitetno odrađenog posla: loše obrađeni dokumenti često su uzrok nezadovoljstva otisnutim materijalom. „Loš otisak“ u većini slučajeva uopće nije uzrokovan samom tehnikom tiska ili greškom stroja, već u neprikladno pripremljenom dokumentu. To je zapravo uzrok i glavni uzrok primjedbi, a lako ga je izbjeći.

Upravo zbog toga donosimo vam ovaj kratki popis savjeta koji će nama olakšati posao, a vama uštedjeti novac i zadovoljstvo krajnjim proizvodom.

1. Koristite PDF format

Najbolji format za dostavu dokumenata svakako je Adobeov PDF (Portable Document Format). Krasi ga uniformnost i interoperabilnost. Prilikom izvoza (exporta) dokumenta iz programa za obradu teksta preporučujemo da kad je god moguće odaberete najkompatibilniji format PDF/X‑1a. Ovaj je standard važan jer uključuje sve nužne preduvjete koje dokument za tisak mora imati, a to su:

2. CMYK boja

Vaš zaslon za prikazivanje boja koristi RGB kolorni sustav koji je aditivni, jer se boje dobivaju dodavanjem svjetla primarnih boja različitih intenziteta. Maksimalnim intenzitetom crvene, plave i zelene dobiva se bijela, a njihovim odsustvom dobiva se crna boja.

Kod CMYK sustava situacija je drugačija. To je suptraktivni sustav (boja se oduzima) jer krećemo od bijelog papira – odsustva boje. Ostale boje se dobivaju kombiniranjem cijana, magente i žute boje. Kombinacija te tri boje daje crnu. Otkud onda slovo „K“? „K“ znači „key“, u ovom slučaju crnu boju jer se zbog tehnološki uvjetovanih ograničenja miješanjem tri glavne boje ne dobiva savršena crna boja (a i postiže se ušteda).

Vidite li u čemu je poteškoća? Da pojasnimo: na uobičajenom računalnom zaslonu boje se ne prikazuju na odgovarajući način jer isti nije kalibriran. Stvar je još gora ako pripremate proizvode za tisak jer se radi o potpuno drugačijem sustavu prikazivanja boja! Ipak, u većini slučajeva razlike nisu tako strašne, a možete se poslužiti kolor profilima i PANTONE sustavom boja koji jasno definira ton i nijansu, neovisno o tome kakvom se ona prikazuje na zaslonu.

3. Tipografija

Svi fontovi koje koristite moraju biti prisutni unutar dokumenta koji nam dajete na tisak. Standard PDF/X-1a to radi za vas, ali pripazite jer neki fontovi dolaze s vrlo restriktivnim licencama i nije ih moguće na ovaj način pohraniti. Ako koristite egzotične fontove, onda je ovo osobito bitno jer ni mi taj font možda nemamo na našim računalima – a ako dokument dijelite u digitalnom obliku, vaši čitatelji ga pogotovo neće imati.

Fontove je unutar vektorskih aplikacija moguće i konvertirati u krivulje čime ćete u potpunosti zaobići ovaj problem (često se koristi funkcija „Create outlines“, ovisno o vrsti softverskog rješenja. Word nema ovu funkciju).

4. Napust je važan

Ako se grafički elementi koje tiskate protežu do ruba stranice, prilikom izrade dokumenta u programu u kojem radite obavezno stavite napust (bleed) od 2-3 milimetra. U tom slučaju dizajn obavezno napravite tako da fotografija ili grafički element popunjava i prostor napusta. Razlog tomu je jednostavan. Naime, noževi koji režu papir prilično su precizni, ali se zbog same prirode rada s

fizičkim objektima može dogoditi da rez „pobjegne“ za pola do jednog milimetra. To inače nije problem i ne primijeti se, osim ako grafički elementi idu do ruba, jer se u tom slučaju dobiva ružna bijela crta tamo gdje je nastao „višak“ papira. Davanjem dodatnih 2-3 milimetara spriječit ćete nastanak takvih crta.

Napust nije potreban ako nemate elemente koji se prostiru do ruba formata. U svakom slučaju trebali biste postaviti oznake za rezanje (crop marks).

5. Što manje kompresije

Ako vaš proizvod uključuje fotografije, ilustracije ili ostale oblike grafičkog materijala, uputno je odabrati što je veću moguću razlučivost i pod svaku cijenu isključiti kompresiju. Konačni dokument mogao bi biti velik, ali mi možemo otisnuti samo ono što u dokumentu dobijemo. Ako su fotografije npr. u razlučivosti od 72 dpi, činjenica da tiskamo s npr. 600 dpi ne znači puno. Potrebno je barem 300 dpi za efektan tisak. Na to ćemo vas uvijek upozoriti, ali najbolje je da izbjegnete neugodnosti i osigurate se da je materijal u startu primjeren za tisak.

6. Potpuno sam se pogubio!

Ne brinite! Dostavite nam dokument pa ćemo ga pregledati i obavijestiti vas u slučaju da primijetimo određene probleme. Nikada nećemo tiskati dokumente u kojima uočimo pogrešku ili za koje smatramo da nešto nije „u redu“. Ipak, tiskari ne čitaju misli i ne mogu znati koju ste točno nijansu imali na umu kad ste nam poslali dokument; zato dvaput provjerite i pitajte nas ako niste sigurni. Većina problema najefikasnije se riješi upravo komunikacijom. Naravno, grafičku obradu možemo izvršiti i sami, što osobito preporučujemo kod složenijih projekata. Javite nam se već danas!