To je to! Odlučili ste – treba Vam tisak! A tisak je tisak, je li tako? Pa, baš i ne. Činjenica je da je današnji tisak podosta složen: kupcima se nudi zaista širok izbor papira, boja, premaza i metoda tiska. Danas su u najčešćoj primjeni za male i srednje velike naklade digitalni i offsetni tisak. Što je najbolje za Vaš poslovni proces? Saznajte više ovdje!

Sav tisak koristi suptraktivno miješanje boja, gdje se pomoću četiri glavne boje (C – cijan, M- magenta, Y – žuta i K – crna) dobivaju svi ostali tonovi; ove boje služe kao komplementarne boje crvenoj, zelenoj i plavoj. Suptrakcija se u ovom slučaju odnosi na način stvaranja bijele boje – koja se dobiva odsutnošću ikakvih ostalih boja. Računala koriste aditivni RGB sustav, gdje se boje dobivaju dodavanjem ostalih tonova (crna se dobiva odsutnošću boja). To je upravo i razlog zbog kojeg kod neiskusnih osoba javlja boje na ekranu ne odgovaraju onima u tisku – nisu kalibrirane na odgovarajući način. Valja napomenuti: za koju god vrstu tiska se odlučili, grafički elementi neka uvijek budu veličine barem 300 dpi za optimalnu kvalitetu!

Offsetni tisak

Offsetni tisak klasična je metoda tiska koja se razvila iz starog litografskog tiska, kojim se i danas u svijetu tiskaju neke od novina s golemom nakladom. No, offset je znatno fleksibilnija, moderna tehnologija koja služi za tisak raznih vrsta materijala.

Radi se o tisku kojim se, za razliku od standardnih pisača (i digitalnog tiska) boja ne prenosi izravno na površinu, već se to radi pomoću najčešće ploča poznatih kao tiskovne forme. Tiskovne forme tanke su kemijski tretirane aluminijske ili polimerne ploče na kojima se nalazi premaz od kombinacije oleofobnih i oleofilnih područja koja i određuju dijelove za koje će se primiti tinta. Radi se o neizravnoj metodi tiska jer se boja na papir s tiskovne forme prenosi pomoću posebnih gumenih valjaka; dakle, nema doticaja između forme i papira.

Ovisno o broju boja, radi se pripadajući broj tiskovnih formi čijim se kombiniranjem dobije konačni proizvod – otisnuti arak. Za svaki se arak u pravilu izrađuju 4 tiskovne forme, za svaku boju po jedna. Ako je tisak crno-bijeli, izrađuje se samo jedna tiskovna forma po arku.

To ujedno znači i da je tisak konzistentno kvalitetan jer su tiskovne forme sposobne izdržati tisak velikog broja primjeraka, a tinta u pravilu ostaje postojana s dobrom razinom detalja.

Budući da izrada tiskovnih formi ima svoju fiksnu cijenu, offsetni tisak u pravilu se ne isplati za male naklade, no isplativost mu drastično raste ako imate potrebe za tisak velikog broja stranica i/ili knjiga; u pravilu, tek s 500-ak primjeraka offsetni tisak počinje biti isplativ. Offsetni tisak primamljiv je i kod velikih naklada letaka, akcijskih kataloga i sl.

Jedna od prednosti ofset tiska jest mogućnost tiska na različite vrste papira. I kod ofsetnog tiska također je moguće korištenje Pantone palete boja za precizniji tisak boja i bolje nijansiranje, npr. kod korištenja boja jedinstvenih nekom brandu.

Valja napomenuti da su konačne provjere ključne kod offsetnog tiska: nakon što se započne s postupkom tiskanja, ispravljanje eventualnih pogrešaka skupo je i vremenski zahtjevno jer zahtijeva ponovljenu izradu tiskovnih ploča.

Digitalni tisak

Digitalni tisak ne koristi tiskovne forme već izravno toner (laserski printeri) ili tintu (inkjet). Zbog toga je izrada brža, ali razina kvalitete – to jest, maksimalna razina detalja koja se može postići usporediva

je s ostalim metodama tiska i više nego zadovoljavajuća za gotovo sve primjene. Razlika u nijansiranju boja u pravilu nije velika i u praksi se ne primijeti.

Prednost digitalnog tiska jest činjenica da je u pravilu dostupan u svakom trenutku – odgovara Vašim potrebama (ili narudžbama). Inicijalni troškovi su vrlo mali do nepostojeći, pa predstavlja sjajan način tiska malih količina materijala ili raznovrsnog materijala za koji je izrada tiskovnih formi ekonomski neopravdana. Moguće su i kombinacije offsetnog tiska većeg broja primjeraka (predložaka) te potom dodatni digitalni dotisak za optimizaciju troškova.

Iako je i kod digitalnog tiska izrada većeg broja primjeraka nešto jeftinija, činjenica je da je sam postupak tiskanja skuplji pa je digitalni tisak idealan za manje naklade gdje visok inicijalni trošak pripreme offsetnog tiska nije isplativ. Digitalni tisak u crno-bijeloj boji predstavlja prilično povoljnu opciju tiska malih naklada knjiga, a u koloru i brošura, letaka i ostalih grafičkih proizvoda poput postera, slika, vizitki, čestitki i sl.

Digitalni je tisak lako prekinuti ako se usred postupka uoče eventualne pogreške; nakon ispravka, tisak se nastavlja uz minimalne gubitke. Jednostavna je i izrada oglednog primjerka pomoću kojeg je moguće izvršiti dodatne dorade kako bi krajnji proizvod savršeno odgovarao vašoj viziji. Digitalni tisak u pravilu daje konzistentnije rezultate od offseta.

Iz iskustva digitalni tisak preporučujemo velikoj većini naših klijenata jer količina tiskanih primjeraka jednostavno ne opravdava troškove izrade offsetnih ploča. Fleksibilnost je također veća, priprema za tisak znatno kraća, a kvaliteta detalja usporediva s offsetom, a u nekim slučajevima i bolja – kao što se možete uvjeriti u našim posterima i slikama na platnu.

Digitalna tiskara Etic nudi usluge digitalnog tiska na najsuvremenijoj opremi. Ako ste u velikoj žurbi, alternative u pravilu i nemate. Digitalni je tisak brži i agilniji, tako da Vam je to jedina opcija ako su rokovi iznimno kratki, jer offset iziskuje više pripremnih radnji.

O korištenju tehnologija

Digitalni tisak:

* Idealan za male naklade i kratke rokove

* Mogućnost promjene projekta tijekom tiska

* Male naklade knjiga, vizitke, čestitke, brošure, pozivnice, posteri, banneri…

Offsetni tisak:

* Velike naklade

* Naklade s posebnim bojama i zahtjevima

* Knjige, plakati, brošure, leci, ambalaža, naljepnice, plakati…

Što dalje?

Tiskom se, naravno, ne završava ukupan posao. Ovisno o vašoj narudžbi, dobiveni tiskani proizvod savija se i reže na odgovarajuću veličinu. Prema potrebi dobiveni se knjiški blok uvezuje (lijepljenjem, šivanjem i sl.) u meki ili ojačani tvrdi uvez.

Ako ste u nedoumici oko odabira vrste tiska, papira i uveza, obratite nam se za savjet. Pružit ćemo vam kompletnu uslugu – od pripreme do tiska i finalnog proizvoda kojim ćete biti zadovoljni. Budući

da nudimo i offsetni i digitalni tisak, ne morate se brinuti da ćemo Vam ponuditi uslugu koja nije optimalna. Drugim riječima, pomoći ćemo Vam utvrditi najkvalitetniju i najisplativiju opciju.